Kornelija Benyovsky Šoštarić: Kako izbrati sadiko?

Vsako sajenje začnemo z nakupom sadike. To so včasih rastline, ki smo jih razmnožili sami ali dobili od sosedov in prijateljev, pogosto pa so to rastline, po katere gremo v vrtnarske trgovine in vrtnarije.

Kaj kupiti in kako izbrati sadiko, so vprašanja, ki jih pogosto zastavljam trgovcem. Vendar praviloma nimajo časa odgovarjati na množico vprašanj, in če smo pošteni, tudi ni njihovo delo povedati, kaj bi radi imeli mi. Zato se je v vrtnariji ali trgovini bolje pojaviti vsaj z osnovno predstavo o tem, katere rastline bi radi kupili. Svetujem vam, da se ozrete naokoli, in ko boste spoznali, da ne živite na Beverly Hilsu ali na Japosnkem, se boste lažje odrekli vsem eksotičnim rastlinam, ki bi bile v vašem vrtu videti kot tujki.

Kako prepoznamo dobro sadiko

Dobra sadika je pomembna. Prepoznali jo boste predvsem po zdravih listih. Če na spodnji strani rastline opazite nekaj suhih listov, to najpogosteje ne pomeni nič slabega. Če pa ima rastlina suhe liste pri vrhu svojih poganjkov, zagotovo ne bo več rasla. Pomembno je vedeti, da se bodo samo kakovostne sadike uspešno ukoreninile.

Če je rastlina pravilno gojena, bodo korenine, ko jo vzamete iz lončka, obdržale vso prst na kupu. Če so korenine prekratke, to pomeni, da je gojitelj rastlino šele nedavno presadil in se še ni dobro ukoreninila. Slabo znamenje so tudi korenine, ki gledajo iz odprtine za vodo na dnu lončka. Takšnih rastlin gojitelj že dolgo ni presadil in so si že same začele iskati izhod. Pri takšnih rastlinah je največja težava, da korenine rastejo spiralno in tako poskušajo zavzeti kar se da veliko površino. Na žalost bodo korenine tudi po posaditvi še naprej tako rasle, kar zna povzročati težave, še zlasti pri sadikah grmovja in drevja. Poslabša se namreč stabilnost rastline, saj se rastlina s koreninami ne more dobro usidrati v tleh, zaradi česar se utegne zgoditi, da jo bo prvi močan veter ali vihar prevrnil.

V takšnih primerih je edina rešitev brezkompromisno rezanje. Spiralno zavite korenine morate odviti in jih močno skrajšati. To pomeni, da lahko mirno odrežete dve tretjini korenin. Ne skrbite, iz vsake odrezane koreninske veje bodo zrasle nove, pravilno razvite koreninice, ki se bodo v nadaljevanju pravilno razvejale. Pravzaprav si morate obrezovanje korenin predstavljati kot obrezovanje nad zemljo – bolj kot jih režete, bolj bodo rasle.

VIR: Iz knjige Zeleni Kvadrat, zdravje iz organskega vrta, Založba Ebesede, d.o.o.

Najnovejši prispevki

Koledar dogodkov

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Ob obisku spletnih strani, le-te lahko shranijo določene informacije na vašo napravo/brskalnih - običajno v obliki piškotkov. Tukaj lahko nastavite obnašanje piškotkov.

Ti piškotki so nujno potrebni za delovanje naše spletne strani in jih ni možno izklopiti.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni vse
Sprejmi vse