Eko Porta: vsak dan je nov izziv

Predniki današnjih lastnikov na Ekološki kmetiji Porta so se ukvarjali z lesom. Danes pa je to zgledna in znana ekološka kmetija v vasi Ovsiše na Gorenjskem. Na približno 5 hektarjih gojijo žita, Aleš Fister pravi, da ni žita, ki ga še ni bilo na njihovih njivah, od tega pa na slabem hektarju gojijo raznoliko zelenjavo. Žita predelajo v kaše, zdrobe in moke ter pečejo kruh v krušni peči.

Ob petkih in sobotah jih najdete na tržnici v Lescah, imajo pa tudi redne odjemalce, ki njihovo zelenjavo kupijo preko partnerskega kmetijstva. Enkrat tedensko pa zabojčke pripeljejo tudi v Ljubljano.

Aleš in Marjan Fister

Povprašam jih, kako se je vse skupaj začelo. »Nekako s finančno krizo, ko je mama izgubila službo, smo začeli razmišljati, da bi na naših površinah začeli pridelovati zelenjavo,« pove Aleš. Oče Marjan pri tem doda, da je bilo nekoč v vasi nekaj preko 20 kmetij, danes sta ostali le še dve in od preostalih kmetov so najeli nekaj zemlje. Aleš je sicer študiral arhitekturo, a je kmalu ugotovil, da to delo ne bo zanj in se je raje posvetil delu na kmetiji. Kmalu je dal tudi pobudo, da se ne bi ukvarjali z mlekom, pač pa da bi se raje posvetili pridelavi zelenjave. Razmišljal je, da če imajo krave na pašniku, bi jih bilo treba vsak dan dvakrat gnati v hlev, da bi jih pomolzli, zato so se odločili, da namesto tega raje čas posvetijo izključno zelenjavi, krave pa se lahko v miru pasejo. Sicer pa na kmetiji vedno razmišljajo, kaj je smotrno pridelovati, kako s pravim orodjem najhitreje obdelati površine, kako obvarovati rastline pred škodljivci, katere sorte pridelovati, da bodo odporne.

Fižol iz rastlinjaka bodo svojim strankam lahko ponudili tudi še v oktobru.

Kmetija je vključena tudi v projekt Semenjalnica, in v ta namen semenijo fižol. Ko smo že pri semenih, me zanima, ali imajo tudi kaj lastnih semen. Aleš z nasmehom začne naštevati semena, ki mu jih uspe pridelati: kolerabo, repo, bučke, buče, paradižnik, paprika, rumeno korenje, por in nekaj solate. A pri tem razmišlja racionalno, glede na pretekle izkušnje. Pri zelnicah raje kupi sadike, in tudi če kupijo seme, se raje odločijo, da dajo sadike drugim, da jih naredijo, saj so z zelnicami težave zaradi bolhača in drugih škodljivcev. Ker je rok pri hiši premalo, poleg Aleša in očeta Marjana, ki je že upokojen, pomaga še mama Mimi, morajo ves čas razmišljati, kaj lahko še izboljšajo in kakšne sorte izbrati, da si pri tem ne delajo večje škode od koristi.

Nekaj zelenjave gojijo tudi v rastlinjaku, da imajo tudi v hladnejših mesecih zelenjavo za svoje stranke.

Na kmetiji, čeprav ni biodinamična, pa uporabljajo tudi biodinamične pripravke. Tako vse površine poškropijo s preparatom 501 (kremen iz roga), ki daje rastlinam sposobnost, da se bolj odpro za kozmične sile in bolje uporabijo sile svetlobe, poleg tega pa pospeši asimilacijo in zorenje ter krepi zdravje rastlin.

Da je v tleh dovolj humusa, skrbijo z lastno mešanico semen, ki jo posejejo za zeleno gnojenje. Pretekle izkušnje so jim namreč pokazale, da je dober način za dvig humusa v tleh. Ker imajo pri hiši tudi nekaj krav, pa imajo na voljo tudi lasten gnoj, ki ga kompostirajo.

Oče Marjan med delom.

Najnovejši prispevki

Koledar dogodkov

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Ob obisku spletnih strani, le-te lahko shranijo določene informacije na vašo napravo/brskalnih - običajno v obliki piškotkov. Tukaj lahko nastavite obnašanje piškotkov.

Ti piškotki so nujno potrebni za delovanje naše spletne strani in jih ni možno izklopiti.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni vse
Sprejmi vse