Oaza spokojnosti na Vrtu okusov

Ko prestopite prag Vrta okusov Mateje Reš, vstopite v oazo miru. Že Matejin ton je spokojen. Kamorkoli pogledate, vidite kotičke urejenega vrta, kjer najdete robide, maline, aronijo, začimbnice in zelenjavo. Marsikaj. Tudi vse bolj popularen sladki pelin. Ko se sprehajate med robidnicami, zaslišite zvok prav posebnega majhnega petelinčka, ki se prosto sprehaja s svojimi damami.

Posest je manjša od hektarja in skrbno urejena. Na njej se prosto pasejo kokoši, ki imajo zgledni kurnik z avtomatskim odpiranjem in zapiranjem. Če sledite Vrtu okusov na katerem od socialnih omrežij, lahko večkrat vidite, kako se Mateja prav prijetno in hudomušno pogovarja z njimi.

Prav poseben kotiček na Vrtu okusov je pod kozolcem, kjer lahko po prehodnem dogovoru prevzamete maline ali robide ter jajca, ali pa preprosto sedete in uživate v pogovoru z Matejo. Če se boste malo ozrli, boste našli tudi ostale izdelke in njene kuharske knjige (Kuham!, Letni časi v kuhinji, Bučna kuhinja za vsak čas in Kuhajmo z Matejo Reš).

In kako se je začela sestavljati zgodba Vrta okusov? Zaradi želje po več prostora so se z družino iz Radovljice preselili v Zgornje Gorje, kjer si je Mateja ob hiši uredila vrt in ga zasadila z najrazličnejšimi in najnovejšimi sadnimi vrstami, ki jih je dobila v vrtnariji pri svoji sestri Ruth Podgornik Reš.

Nato pa se je ob ravno pravšnjem trenutku pokazala možnost za nakup parcele, kjer je nastal Vrt okusov. Ko je začela snovati svoj vrt, si je želela sadnih vrst, ki ne zahtevajo posebne nege. V Gorjah je pred desetletji na njivah rasel ribez in tudi odkup je bil zagotovljen. Pridelovalci so lahko v enem samem letu zaslužili za avto, kar danes ni več mogoče. Še danes obiskovalci povedo, da so prvi denar zaslužili z obiranjem ribeza. Zato si je tudi Mateja zaželela nasad ribeza, kasneje pa se je po tehtnem premisleku odločila še za maline, robide in aronijo.

Prvo leto je posejala mešanico semen za zeleno gnojenje in se na lastne oči prepričala o vsebnosti humusa v tleh, ko je videla, kako dobro uspeva ribez. Takrat pa so jo poklicali iz Turizma Bled in si zaželeli blejski čaj, ker se je začel razvoj blagovne znamke Bled Local Selection. Povedala jim je, da nekaj čaja bi imela, vendar v manjših količinah. Tako je posadila še nekaj zelišč. Vendar pa si je od začetka želela, da tukaj ne bi zgolj pridelovala, ampak tudi izobraževala, saj je imela že od prej bogate izkušnje z delavnicami. Tako danes pod njenim kozolcem potekajo različne delavnice, saj prostor z veseljem ponudi tudi drugim.

Mateja je tudi čebelarka, čeprav se čebelarjenju aktivno ne posveča. Na njeni posesti lahko opazite učni čebelnjak, ki je eden izmed devetih postavljenih v različnih slovenskih regijah, ki so vključeni v projekt Čebelarske zveze Slovenija. Zanj skrbi Čebelarsko društvo Bled Gorje. Opremljen je tudi z vremensko postajo in tehtnico, odčitani podatki pa lahko služijo za razne raziskave. Čebelnjak je tako eden izmed naključnih prepletov idej, ki na Vrtu okusov niso redke.

V Matejinih besedah je zaznati, da ima rada srčne obiskovalce, s katerimi izmenja ideje. Ob pripovedovanju se spomni na dogodek, ko je sušila semena kodrolistnega ohrovta, in jo je eden od obiskovalcev, ki je prišel po maline skupaj z družino, prosil, če ji lahko pomaga, saj ga to spominja na čase, ko je bil še otrok, in je pomagal svoji mami. In ni redko, da kdo na njenem vrtu podoživi otroške spomine, kar se ji zdi neprecenljivo. Ali pa ji tujci ob obisku povedo, da na primer še nikoli niso pobirali krompirja, in se jim zdi to zanimiva izkušnja.

Na Vrtu okusov je zgledno poskrbljeno tudi za zalivanje. Sredi posesti je vodno zajetje, ob njem pa lahko tudi posedite in se spočijete ob prelepem razgledu.

Mateja Reš je tudi kooperantka Semenjalnice in tako prideluje tudi semena.

V trgovini Vrta okusov boste našli čaje, darilne pakete, kozmetiko, marmelado, sušene sadne kaše, zelišča, zeliščno sol, sveže maline in robide, ko so na voljo, hidrolate …

Vrt okusov je vsekakor prostor, ki ga je težko opisati zgolj z besedami. Da bi ga razumeli, ga morate obiskati.

Najnovejši prispevki

Koledar dogodkov

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Ob obisku spletnih strani, le-te lahko shranijo določene informacije na vašo napravo/brskalnih - običajno v obliki piškotkov. Tukaj lahko nastavite obnašanje piškotkov.

Ti piškotki so nujno potrebni za delovanje naše spletne strani in jih ni možno izklopiti.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni vse
Sprejmi vse