Ekološko kmetijstvo nad tisoč metri

Ekološka kmetija Pr’Lenčk je ena izmed gorskih kmetij. Najdete jo v vasi Javorniški Rovt nad Jesenicami in se razprostira med 1000 in 1223 m nadmorske višine. Kmetija ima deset hektarjev lastnih in prav toliko najetih kmetijskih zemljišč, gospodarijo pa še s približno desetimi hektarji gozda. Zemljišča, razen nekaj ravninskega dela, so v nagibu, kar narekuje tudi samo obdelavo. V ekološko pridelavo so vključeni od leta 2000.

Na kmetiji gospodari Peter Razinger ob pomoči družine. Redijo plemenske ovce jezersko-solčavske pasme, govedo, burske in srnaste koze, osle in nekaj prašičev ter kokoši nesnice. Površine so okrog domačije, kar jim omogoča pašo v bližini doma, govedo pa vsak dan ženejo v hlev na molžo.

Med pogovorom mi gospod Peter pokaže, kam preko poletja ženejo krave dojilje. Pogled komaj seže do Belske planine »Svečice«. »Saj ni tako daleč, odgovori, le kakšni dve uri hoda.«

Gospodar Peter pravi, da če hočeš kmetovati na gorski kmetiji, se moraš tam roditi. Dela vsekakor ne zmanjka, največ rok potrebujejo poleti, ko je treba hkrati skrbeti za košnjo in zelenjavo. Največ svojih ur posvetijo mlekarstvu, saj mleko predelujejo v jogurte, skuto in sire. Na voljo imajo tudi nekaj sadja . od sliv, češenj, jabolk in hrušk ter tudi orehov. Izdelke prodajajo na tržnici na Jesenicah in drugod, njihove izdelke odkupi tudi bližnja osnovna šola. Nekaj strank kupuje tudi pri njih na domu, občasno jih obišče tudi kakšen turist.

Čudoviti pogled iz pašnikov kmetije se razteza od Golice do Stola. Gospod Peter pravi, da je najlepše maja, ko cvetijo narcise oz. ključavnice, kot jim pravijo v teh koncih. Sicer pa je, kljub temu, da pretiranega zaslužka ni, zadovoljen z življenjem na svežem zraku in dejstvu, da lahko je kakovostno hrano.

Posebnost gorske kmetije je krajša vegetacijska doba. Letos so s sajenjem lahko pričeli šele konec maja, kmalu je sledila suša. Zaradi ilovice pa lepo uspeva krompir.

Na ekološki kmetiji Pr’Lenčk, kot eni izmed kooperantov Semenjalnice, semenijo grah.

Najnovejši prispevki

Koledar dogodkov

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Ob obisku spletnih strani, le-te lahko shranijo določene informacije na vašo napravo/brskalnih - običajno v obliki piškotkov. Tukaj lahko nastavite obnašanje piškotkov.

Ti piškotki so nujno potrebni za delovanje naše spletne strani in jih ni možno izklopiti.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni vse
Sprejmi vse