Vegerila zmagovalec Agrobiznis hi-tech

Tilen Praprotnik, ustanovitelj majhne ekološke kmetije Vegerila, član Združenja ekoloških kmetov Gorenjske, ki sodeluje tudi s Semenjalnico, je zmagovalec prvega natečaja Agrobiznis hi-tech med uporabniki novih tehnologij. Nagrada je bila pretekli teden podeljena na 4. konferenci o novih tehnologijah v kmetijstvu.

Digitalizacija Vegerili omogoča dobro organiziranost in udejanjanje zelo kompleksnega sejalnega načrta. Tilna smo v Lescah obiskali v septembru, kjer nam je pojasnil delovanje in razvoj kmetije. Tilen, ki je sicer po izobrazbi arheolog, se je s kmetijstvom poleg službe začel ukvarjati pred štirimi leti. Njegova kmetija je s 150 do 170 različnimi posevki, ki jih posadi letno, vzoren primer pestrosti na komaj 0,43 hektarja veliki površini. Prideluje predvsem zelenjavo in zelišča, 70 odstotkov pridelka proda lokalno prek partnerskega kmetovanja in tako oskrbi 30 gospodinjstev, preostanek pa proda restavracijam.

Tilen je sicer že pred digitalizacijo sestavil tabelo, kjer je vpisoval, na kateri gredi bo kaj posejal, kdaj bo posevek pobral in posadil drugo povrtnino. V ta namen je tudi standardiziral pridelovalne površine, ki jih je razdelil na 25 krat 0,7 metra. Poudaril je, da na pridelovalno površino nikoli ne stopi. Pri tem je upošteval kolobar in različne potrebe po hranilih ter sistem zasnoval tako, da je pridelke enakomerno porazdelil prek sezone.

Lasten sistem vpisovanja podatkov v tabelo je bil sicer za kmetijo Vegerila zelo koristen, saj mu je omogočal tako prostorski kot časovni pregled stanja na pridelovalnih površinah. Letos pa so se odločili za nakup programske opreme Tend – Smart Farm, ki je namenjena prav malih ekološkim kmetijam z zelo pestrim naborom pridelkov. Letno je treba zanj odšteti 400 evrov, a bo to za kmetijo Vegerila korak naprej, saj jim je v pomoč pri dobri organiziranosti kmetije in optimizaciji pridelave. Program omogoča vpis pridelovalne površine in samodejno izračuna, koliko semen potrebuje kmet, kakšni bodo predvideni prihodki in stroški. Prav tako samodejno ustvari koledar opravil in seznam za nakup semen ali sadik, na kancu sezone pa omogoča tudi analizo pridelave. Baza podatkov pa bo kmetiji tudi v pomoč pri vključitvi v postopek ekološke kontrole.

Tilen je navdih za svojo kmetijo dobil v knjigi The Market Gardener (Tržno vrtnarjenje) Kanadčana Jeana-Martina Fortiera. Frontier namreč predstavlja način ekološkega kmetovanja, ki je lahko ekonomsko uspešno tudi na malih kmetijah, kakršna je ekološka kmetija Vegerila, kjer ustvarijo 2,3 evra prihodkov na kvadratni meter. Tilen tudi poudarja, da kar 99,95 odstotka prihodkov ustvarijo s prodajo, le 0,05 odstotka prihodkov pa predstavljajo kmetijske podpore.

Najnovejši prispevki

Koledar dogodkov

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Ob obisku spletnih strani, le-te lahko shranijo določene informacije na vašo napravo/brskalnih - običajno v obliki piškotkov. Tukaj lahko nastavite obnašanje piškotkov.

Ti piškotki so nujno potrebni za delovanje naše spletne strani in jih ni možno izklopiti.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni vse
Sprejmi vse