Zakaj potrebujemo majhne kmetije?

V osemdesetih letih so supermarketi prenehali odkupovati breskve 80 hektarjev velike ekološke kmetije v mestu Fresno v Kaliforniji. Rekli so jim, da so njihove breskve premajhne. Kmet Mas Masumoto je razmišljal, da bi odstranil sadna drevesa in jih nadomestil s sorto, ki bi bila bolj »komercialno« sprejeta. V eseju z naslovom Epitaf breskvam, ki ga je objavil v Los Angeles Times, se je spraševal, zakaj nihče ne mara sorte breskev s čudovitim okusom.

Dobil je odgovor. Pravzaprav več njih, ki so bili izziv in so Masumotoja spodbudili, naj obdrži svoja drevesa in razišče druga »tržišča« za svoje breskve. Njegovo sadje je postalo hit na lokalnih tržnicah in restavracijah. Njegova vztrajnost je vzbudila 31-letno hčer, da je skupaj s starši in starimi starši nadaljevala družinsko tradicijo.

Majhno, a plodno

Industrijsko kmetijstvo je pogosto obravnavano kot rešitev, ki lahko »nahrani« naraščajočo svetovno populacijo. Toda majhne kmetije, ki so velike približno 25 hektarjev ali manj, skupaj proizvedejo več kot 70 odstotkov svetovne hrane.

Majhne kmetije se srečujejo s številnimi ovirami, da bi preživele. Soočajo se s podnebnimi spremembami. Težko je najti redne stranke, še posebej ko svetovni prehrambeni sistem zahteva neprekinjen tok proizvodnje skozi celo leto, ne glede na sezonskost in kako daleč ga je treba dostaviti.

Povečanje biotske pestrosti

Majhne kmetije s tem, ko pridelujejo stare sorte in druge nekomercialne sorte krepijo biotsko pestrost in povečujejo zanesljivo preskrbo s hrano. Z le 12 rastlinami in petimi živalskimi vrstami, ki prestavjajo 75 odstotkov tega, s čimer se prehranjuje svetovna populacija, je prehranski sistem izpostavljen naravnim katastrofam in izbruhom bolezni.

Tradicionalne kmetijske skupnosti, kot je El Choro v Boliviji, si prizadevajo za ohranitev svoje starodavne pestrosti semen. S sajenjem in nabiranjem pradavnih sort kvinoje in več kot 150 sortami tradicionalnega krompirja vzpostavljajo trgovino s semeni in omogočajo, da so dostopne pridelovalcem.

Ohranjanje pestrosti je bistvenega pomena pri podnebnih spremembah. V prihodnosti bodo pridelovalci rastlin morda morali izkoristiti lastnosti ene sorte, da bi ustvarili druge, ki bodo bolj odporne na toplejše, nevihtnejše ali bolj suho vreme ali da bi rešili cenjeno sorto pred boleznijo.

Podpiranje pravične trgovine

Prehrambena industrija in oblikovalci politik igrajo ključno vlogo pri podpiranju majhnih kmetij. Podjetja lahko z vključujočimi poslovnimi modeli spodbujajo nakupovanje izdelkov malih pridelovalcev, vlade pa lahko ustvarijo politike, ki ščitijo družinske kmete in spodbujajo poslovanje z njimi.

Pridelovalci kakava v São Tomé prikazujejo, kako sodelovati v svetovni industriji čokolade. Na tem majhnem vulkanskem otoku ob zahodni afriški obali se je več kot 1.100 kmetov organiziralo v zadrugo, imenovano CECAQ-11 – Cooperativa de Exportação de Cacau de Qualidade.

Podjetja, ki kupujejo visokokakovosten, ekološki kakav pri CECAQ-11, plačajo pravično ceno in dodatno premijo za podporo trajnostnim praksam, kot je ohranjanje tal, bogatih s hranili. Vlaganje v tla pomaga izboljšati donos in blaži podnebne spremembe, saj zdrava tla zahtevajo manj obdelave in zadržujejo več ogljika.

Majhne kmetije, ki izvajajo trajnostno kmetijstvo, so lahko zelo produktivne. Študije kažejo, da se pridelek poveča, ko na kmetiji gojijo več različnih pridelkov, denar pa prihranimo, ker so potrebe po gnojilih in pesticidih manjše.

Za potrošnike je neposreden način podpore majhnim kmetijam nakupovanje lokalnih pridelkov. V ZDA je porast tržnic in trgovin z živili, ki kupujejo lokalne pridelke, pomagala majhnim kmetijam zagotoviti zanesljiva prodajna mesta za njihove pridelke. Od leta 2000 se je število tržnic v državi več kot potrojilo na skoraj 8.700, ko se je razširilo gibanje, ki spodbuja nakupovanje lokalno pridelane hrane.

Vir: Nowakowski, K. Why we need small farms (online). 2018. (citirano: 30.01.2020). Dostopno na naslovu: https://www.nationalgeographic.com/environment/future-of-food/photos-farms-agriculture-national-farmers-day/.

Najnovejši prispevki

Koledar dogodkov

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Ob obisku spletnih strani, le-te lahko shranijo določene informacije na vašo napravo/brskalnih - običajno v obliki piškotkov. Tukaj lahko nastavite obnašanje piškotkov.

Ti piškotki so nujno potrebni za delovanje naše spletne strani in jih ni možno izklopiti.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni vse
Sprejmi vse