Na plenetu smo ena Družina Zemlja, zdrava v naši pestrosti in medsebojni povezanosti.

Zdravja planeta in našega zdravja ni mogoče ločiti.

Kot nas je spomnil dr. King:

»Ujeti smo v neizogibni mreži vzajemnosti, povezani v eno samo oblačilo usode. Kar neposredno vpliva na enega, vpliva na vse posredno.«

Lahko se povežemo s širjenjem bolezni, kot je koronavirus, ko napademo domove drugih vrst, manipuliramo z rastlinami in živalmi zaradi komercialnega dobička in pohlepa ter širimo monokulture.

Lahko pa smo povezani z zdravjem in dobrim počutjem za vse, tako da zaščitimo raznolikost ekosistemov in zaščitimo biotsko pestrost, integriteto, samoorganizacijo vseh živih bitij, vključno s človekom.

Nove bolezni nastajajo, ker globaliziran, indiustrializiran, neučinkovit model prehrane in kmetijstva vstopa v ekološki habitat drugih vrst in manipulira z živalmi in rastlinami, ne glede na njihovo celovitost in zdravje. Iluzija o zemlji in njenih bitjih kot surovini, ki jo je treba izkoristiti za dobiček, ustvarja en svet, povezan z boleznijo.

Izredne razmere v zdravstvu zaradi koronavirusa so povezane z izrednimi razmerami izumrtja in izginotja vrst in so povezane izrednimi podnebnimi razmeram. Vse izredne razmere izvirajo iz mehaničnega, militarističnega antropocentričnega svetovnega pogleda na človeka kot ločenega in nadrejenega drugim bitjem, ki jih lahko imamo v lasti, z njimi manipuliramo in jih nadziramo. Prav tako izvirajo iz ekonomskega modela, ki je osnovan na iluziji brezmejne rasti in brezmejnega pohlepa, ki sistematično krši planetarne meje ter celovitost ekosistemov in vrst.

Ko so uničeni gozdovi, ko naše kmetije postanejo industrijske monokulture za proizvodnjo strupenih, prehransko praznih surovin, in ko zmanjšujemo vrednost naši prehrani z industrijsko predelavo s sintetičnimi kemikalijami in genskim inženiringom v laboratorijih, se povežemo z boleznijo.

Namesto da bi bili povezani z biotsko pestrostjo znotraj in zunaj nas, skozi kontinuum zdravja in biotske pestrosti.

Nujna zdravstvena situacija zahteva sistemski pristop, ki temelji na medsebojni povezanosti

V izrednih zdravstvenih razmerah, ki jih povzroča koronavirus, moramo pogledati sisteme, ki širijo bolezen, in sisteme, ki ustvarjajo zdravje v celostnem sistemskem pristopu.

Sistemski pristop k zdravstveni oskrbi v času krize, povezane s koronavirusom, bi moral obravnavati ne le virus, ampak tudi kako se nove epidemije širijo, ko vdremo v domove drugih bitij. Prav tako se mora spoprijeti s stanji obolevnosti, ki so povezane z nalezljivimi kroničnimi boleznimi, ki se širijo zaradi netrajnostnih, proti naravi, nezdravih industrijskih prehranjevalnih sistemov.

Kot smo zapisali v manifestu Hrana za zdravje Mednarodne komisije za prihodnost hrane, moramo zavreči »politike in prakse, ki vodijo v fizično in moralno degradacijo prehranskega sistema, s tem ko uničujejo naše zdravje in ogrožajo ekološko stabilnost planeta ter ogrožajo biogenetsko preživetje življenja na planetu.«

Vir: Shiva, V. Ecological Reflections on the corona virus: One Planet , One Health – Connected through Biodiversity (online). 2020. (citirano: 20.32.2020). Dostopno na naslovu: https://www.navdanya.org/bija-refelections/2020/03/18/ecological-reflections-on-the-corona-virus/

Najnovejši prispevki

Koledar dogodkov

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Ob obisku spletnih strani, le-te lahko shranijo določene informacije na vašo napravo/brskalnih - običajno v obliki piškotkov. Tukaj lahko nastavite obnašanje piškotkov.

Ti piškotki so nujno potrebni za delovanje naše spletne strani in jih ni možno izklopiti.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni vse
Sprejmi vse