Odločni NE deregulaciji GSO

Koalicija 162 članov civilne družbe, kmetov in poslovnih organizacij, med katerimi je tudi Ekosemena, Inštitut za ekološke raziskave in trajnostni razvoj&Semenjalnica, je 30. marca v javnem pismu pozvala podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa, da zagotovi, da bodo vsi organizmi, pridobljeni z novimi tehnikami genskega inženiringa, še naprej urejeni v skladu z obstoječimi standardi GSO v EU – spoštovanje previdnostnega načela, ki zagotavlja visoko raven zaščite ter pravice kmetov in potrošnikov, da sami izberejo, kaj bodo sadili in jedli. Evropska komisija bo namreč konec aprila predstavila svoja stališča o prihodnji ureditvi »novih genomskih tehnik« na podlagi interne študije, ki jo je pooblastil Svet ministrov EU. Odkar je Sodišče Evropske unije leta 2018 razsodilo, da je treba organizme, pridobljene z novimi tehnikami genskega spreminjanja, urejati v skladu z veljavno zakonodajo EU o gensko spremenjenih organizmih, v kmetijski biotehnološki industriji intenzivno lobirajo za oslabitev zakonodaje.

»Nobenih znanstvenih ali pravnih razlogov ni, da bi izvzeli nove genomske tehnike iz ocene tveganja, sledljivosti in označevanja. Uporaba tehnologij genskega inženiringa na rastlinah in živalih ter njihovo sproščanje v okolje in prehransko verigo ima lahko daljnosežne učinke, zato mora ostati reguliran,« je dejal Eric Gall, direktor IFOAM Organics Europe. Nadaljeval je: »Preglednost njihove uporabe bi morala še naprej veljati v celotni verigi pridelave hrane. Slabitev regulacije teh močnih tehnologij bi bila v nasprotju s cilji EU zelenega dogovora in strategijami »od vil do vilic« in biotske raznovrstnosti.

Glede na pobudo ‘Save our Seeds’ (SOS), ki koordinira evropsko kampanjo “Stop genskim pogonom” (“Stop Gene Drives”), je še posebej zaskrbljujoča uporaba novih genomskih tehnik, t. i. genski pogoni. »Tehnologija genskega pogona omogoča zmanjševanje ali izkoreninjenje celotnih populacij divjih organizmov (med katerimi so najbolj izrazite žuželke), kar je med drugim predlagano kot novo orodje za zatiranje škodljivcev v kmetijstvu. V času množičnega izumiranja izkoreninjenje vrst z genskim inženiringom ni sprejemljivo. Za spoštovanje evropske zakonodaje in previdnostnega načela je potreben globalni moratorij na sproščanje genskih organizmov.«

Glede na navedbe podpisnikov pisma Komisiji znanstvene publikacije kažejo, da nove tehnike genskih sprememb razvijalcem omogočajo pomembne genske spremembe, ki se lahko zelo razlikujejo od tistih, ki se zgodijo v naravi. Poleg tega lahko nove tehnike genskih sprememb povzročijo vrsto neželenih genskih sprememb, ki lahko povzročijo nastajanje novih toksinov ali alergenov ali prenos genov za odpornost na antibiotike ali lastnosti, ki bi lahko sprožile pomisleke glede varnosti hrane, okolja ali dobrega počutja živali.

Najnovejši prispevki

Koledar dogodkov

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Ob obisku spletnih strani, le-te lahko shranijo določene informacije na vašo napravo/brskalnih - običajno v obliki piškotkov. Tukaj lahko nastavite obnašanje piškotkov.

Ti piškotki so nujno potrebni za delovanje naše spletne strani in jih ni možno izklopiti.

In order to use this website we use the following technically required cookies
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni vse
Sprejmi vse